Bevaringsverdige bygg, Rehabilitering 2024

Totalentreprise av kontorbygg for det offentlige

Totalentreprise   ||   Kontraktssum: 43 MNOK   ||   Varighet: 2023-2024

Klima og Bygg AS har gjennomført en omfattende rehabilitering av et kontorbygg for det offentlige, med spesiell fokus på økt arealutnyttelse og vern gjennom bruk. Bygget skulle moderniseres og tilpasses byggherrens virksomhet, samtidig som byggets verneverdige elementer ble bevart.

Utfordringer og løsninger underveis
Rehabiliteringen innebar utskifting av all teknisk infrastruktur, samt en rekke tilleggsarbeider som følge av byggets alder og materialbruk over de siste 80 årene. Under rivningsarbeidet ble det avdekket betydelige mangler, særlig med tanke på bærende konstruksjoner. Dette førte til en omfattende prosjektering av ny bærekonstruksjon for taket og fundamentet. Økt personbelastning krevde også oppgradering av ventilasjonsanlegget og nye føringsveier, noe som medførte mer omfattende arbeid enn opprinnelig planlagt. Endringene ble imidlertid tilpasset byggets estetiske uttrykk, samtidig som de nye miljø- og energikravene ble ivaretatt.


Arbeidets omfang

Rehabiliteringen, som ble organisert som en totalentreprise, omfattet følgende arbeider:

Innvendig rehabilitering: Full ombygging av kjelleren, inkludert senkning av gulv, etablering av nytt isolasjonssjikt og vannbåren varme. Grunnarbeidene inkluderte også forsterkning av eksisterende sålefundamenter. I alle etasjer ble vegger og overflater oppgradert, og det ble utført omfattende rehabilitering av pussflater både utvendig og innvendig.

  • Taket ble ombygget etter det ble avdekket store mangler. Dette ble utført med en kombinasjon av stål og tre, med bevaring av eksisterende konstruksjoner der dette var mulig på grunn av byggets vernestatus.
  • Nye glassvegger og åpning av skråhimlingen i to møterom viser frem byggets opprinnelige konstruksjon og pipeelementer.

  • Fire originale vindusåpninger ble gjenopprettet, og kopier av de originale vinduene ble montert. Alle kjellervinduer ble byttet ut med nye, rømningsbare vinduer, og en ny HC-rampe ble etablert for trinnfri adkomst til kjelleren.

Våtrom og kjøkken: Alle våtrom og kjøkken ble fullstendig oppgradert.

Lydkrav: Alle innervegger ble rehabilitert for å oppfylle strenge lydkrav, og nye lydisolerende sjikt ble lagt i etasjeskillene. Bjelkelaget ble etterisolert med innblåsingsisolasjon, og nye gulvbelegg ble lagt.

Tekniske installasjoner: Alle tekniske anlegg i bygget ble oppgradert med fokus på energieffektivitet.

Trapperom: Eksisterende trapperom ble rehabilitert med bevart interiør og overflater, og ekstra håndløper ble montert i henhold til gjeldende krav.

Utomhusarbeid: Utendørsområdene ble oppgradert med VA- og overvannsarbeid, samt installasjon av ventilasjonstårn. Vi bistod også med installasjon av fjernvarmeanlegg.

Teknisk prosjektering og ledelse
Klima og Bygg AS har hatt ansvar for hele prosjekteringen sammen med våre underleverandører. Vi har ledet arbeidet med alle bygningsmessige, tekniske og ventilasjonsmessige arbeider, samt fungert som prosjekteringsgruppeleder og prosjektleder.

Byggherre er godt fornøyd med gjennomføringen og det resultat som er oppnådd gjennom tett samarbeid frem til et godt og funksjonelt kontorbygg.

Se under for flere bilder av prosjektet. . .