Bevaringsverdige bygg, Rehabilitering, Ventilasjon 2022

Kulturminne Oslo Børs ble totalrehabilitert innvendig

Generalentreprise || Kontraktssum: 123 MNOK || Varighet: 2021-2022

Det verdifulle kulturminne Oslo Børs, oppført i 1828, ble totalrehabilitert innvendig i 2021/2022. Rehabiliteringsprosjektet hadde store krav til ivaretagelse av bevaringsverdige arealer og verdier. Det var tett samarbeid med Byantikvaren, byggherre og arkitekt gjennom hele rehabiliteringsprosjektet.

De bygningsmessige tiltakene som ble gjort i bygget var nødvendig vedlikehold med erstatning /reparasjoner. Samt komplett utskiftning av utdaterte tekniske anlegg, installasjoner og ikke-originalt interiør. Videre skulle det tilrettelegges for flere arbeidsplasser, fellesarealer med kantine, utvidelse av møterom og stillerom, garderobe fasiliteter med dusj og toaletter.

Bygget fikk nytt utvendig VA anlegg med komplisert retningsbestemt boring og «luftspade» i tett samarbeide med arborist.

Atrium omgjort til kantine

Det rektangulære gårdsrommet ble ombygget i 1985. Rommet ble lukket med glasstak og innvendig glasshimling, samt 4 seremonibalkonger.

Atrium ble etter rehabiliteringen omgjort til kantine, med grønne lunger og nytt terrazzogulv. Vegger og vinduer er rehabilitert etter antikvariske prinsipper.

De 4 ikoniske seremonibalkongene ble fjernet til fordel for en smal bro i enden av lokalet. Det ble satt opp en ny glasshimling, ny glasshimling med randsone og baffelhimling som akustikkdempende.

Rehabilitering etter antikvariske prinsipper

Prosjektet hadde store krav til ivaretagelse av bevaringsverdige arealer og verdier. Det var tett samarbeid med Byantikvaren gjennom hele rehabiliterings prosjektet. De fredede gjenstandene herav fastmonterte veggmalerier, dører, vinduer, trapper, enkelte vegger og rom var og er rødlistet. Det ble etablert transporttunneler inne i bygget for å hindre ødeleggelser.

Byggets vegger, vinduer og dører og eksisterende ornament i himlingen ble rehabilitert etter antikvariske prinsipper. Samt komplettering av rekkverk, nytt belegg med trappeneser.

Moderne kontorer

Det tohundrede år gamle Børsbygget ble tilrettelagt for moderne kontorplasser. Møterommene ble rehabilitert etter antikvariske prinsipper. Nytt parkettgulv i fiskebeinsmønster.

De tradisjonelle stillerommene har etter rehabiliteringen fått et lyst og fint interiør med flotte parkettgulv og gjennomgående eikedetaljer.

Total utskiftning av det tekniske anlegget

Det tekniske anlegget var henholdsvis fra midten av 80-tallet. Alt av ventilasjon, varme og elektro ble skiftet ut og erstattet med nye omfattende tekniske anleggene. Dette ble etablert delvis i rehabilitert loft og eksisterende teknisk rom i kjeller.